ویراستاری چیست؟

در این پست قصد داریم به شما بگوییم ویراستاری چیست. و یک مفهوم درباره این که انواع ویراستاری فنی، کتاب، مقاله، و ویرایش پایان نامه و مقاله چیست و چگونه انجام می شود بدهیم. در ادامه با ما همراه باشید.

مفهوم و مقدمه

اگر بخواهیم به سوال ویراستاری فنی، کتاب، مقاله، و ویرایش پایان نامه و مقاله چیست پاسخ بدهیم. باید بگوییم یک فرایند حرفه‌ ای است که در آن یک ویراستار یک متن را بررسی، اصلاح، بهبود و تغییر می‌ دهد. متن را برای خوانندگان به صورت زیر انضباط می دهد. یعنی متن را:

  1. مناسب
  2. روان
  3. قابل فهم
  4. دقیق
  5. سازگار
  6. و بدون خطا می کند.

ویراستاری می‌ تواند در سطوح مختلف از جمله ویراستاری ساختاری (structural editing)، ویراستاری محتوایی (content editing)، ویراستاری زبانی (language editing)، ویراستاری نهایی (final editing) و آخرین بررسی (proofreading) انجام شود . که ما برای هر کدام یک مقاله عمیق تر و جداگانه تنظیم کرده ایم. شما می توانید با کلیک بر روی متن های آبی رنگ بالا به مقاله همان بخش مراجعه کنید. و اطلاعات خود را تکمیل نمایید.

مراحل ویراستاری

برای ساده تر شدن درک شما ما این بخش را به قسمت هایی کوچک تر تقسیم کرده ایم. که به ترتیب در زیر آورده ایم. بنا براین شما می توانید اطلاعات مربوط به هر بخش را به صورت جداگانه فرا بگیرید . در نتیجه بهتر است با این عنوان ادامه دهم. برای این اهم شما می توانید برای ویراستاری خود از مراحل زیر بهره مند شوید :

ویراستاری ساختاری

ویراستاری ساختاری به بررسی و اصلاح ساختار کلی متن از نظر منطق، سلسله مراتب، تناسب، ترتیب و ارتباط بخش‌ های مختلف آن می‌ پردازد. در این سطح، ویراستار ممکن است بخش‌ های متن را حذف، اضافه، جابجا یا تغییر دهد تا جریان منطقی و هماهنگ را ایجاد کند.

ویراستاری محتوایی

ویراستاری محتوایی به بررسی و اصلاح محتوای متن از نظر صحت، دقت، کامل بودن، مناسب بودن با هدف و مخاطب، رعایت استاندارد های علمی و اخلاقی و … می‌ پردازد. در این سطح، ویراستار ممکن است محتوای متن را تغییر دهد تا باعث شود خواننده به راحتی بفهمد چه چیزهایی را نویسنده قصد دارد بگوید.

ویراستاری زبانی

ویراستاری زبانی به بررسی و اصلاح زبان متن از نظر نگارش، دستور زبان، لغات، املا، علائم نگارشی و … می‌ پردازد. در این سطح، ویراستار ممکن است زبان متن را تغییر دهد تا باعث شود خواننده به راحتی بخواند چه چیزهایی را نویسنده نوشته است.

ویراستاری نهایی

ویراستاری نهایی به بررسی و اصلاح نهایی متن پس از حذف خطایاب (copyediting) گفته می‌ شود. در این سطح، ویراستار به دنبال خطایاب‌ های باقی‌ مانده در متن است که در سطوح قبل دیده نشده‌اند. که در باره خطایاب و ویراستاری نهایی در یک مقاله جامع تر توضیح داده ایم که می توانید. در قسمت مفهوم و مقدمه آن را بیابید.

مطلبی در راستای این مطلب یافت شد. حتما بخوانید.  100 نمونه تقدیم به در پایان نامه

آخرین بررسی

آخرین بررسی (proofreading) به بررسی و اصلاح ظاهر نهایی متن پس از صفحه‌ آرایی (typesetting) گفته می‌شود. در این سطح، ویراستار به دنبال خطاهای نگارشی، تایپی، چاپی و … است که در مرحله صفحه‌ آرایی ایجاد شده‌اند. شاید در کشور ما به دلیل عدم وجود استاندارد مناسب، به این موضوع خیلی اهمیتی داده نشود. اما صفحه آرایی در تمام جوامع بین الملل از اهمیت بالایی در ویراستاری مقاله و کتاب و پایان نامه دارد.

توجه داشته باشید که

برای درک بهتر ویراستاری فنی، کتاب، مقاله، و ویرایش پایان نامه و مقاله چیست؟ باید گفت ویراستاری یک مهارت مهم و ضروری است که هر نویسنده باید آن را یاد بگیرد و از آن استفاده کند. ویراستاری باعث می‌ شود متن شما برای خوانندگان جذاب‌ تر، معتبر تر، قابل اعتماد تر و موثر تر باشد. ویراستاری همچنین باعث می‌شود شما به عنوان یک نویسنده حرفه‌ای‌ تر، دقیق‌ تر، خلاق‌ تر و پیشرفته‌ تر شوید.

همچنین اگر به این مهارت به چشم یک کسب و کار نگاه می کنید، ابتدا در وبسایت الیاس حسینی عضو گردیده و سپس آموزش های دیگر ما را دیدن نمایید.

انواع ویراستاری

حال که یک آمادگی ذهنی نسبت به این سوال که ویراستاری فنی، کتاب، مقاله، و ویرایش پایان نامه و مقاله چیست؟ کسب شد. می خواهیم بدانیم که انواع ویراستاری چیست و چگونه باید به این موضوع نگریست.

برای فهم اصول، اهداف، انواع، روش‌ ها، نکات، تکنیک‌ ها و خطاهای رایج در زمینه ویراستاری شما بایستی بدانید که این موضوع به سه دسته زیر تقسیم می شود:

  • ویرایش فنی به بررسی و اصلاح نقشه، قالب، حروف‌ چینی، صفحه‌ آرایی، علائم نگارشی و … در متن می‌ پردازد. در این سطح، ویراستار به دنبال خطا های صورت گرفته در حین تولید چاپ یا الکترونیک متن است.
  • ویرایش زبانی به بررسی و اصلاح دستور زبان، لغات، املا، علائم نگارشی و … متن می‌ پردازد. در این سطح، ویراستار به دنبال خطا های دستور زبان فارسی است که باعث شود متن روان‌ تر، قابل فهم‌ تر و دقیق‌ تر باشد. اگر در این مرحله حرفه ای نیستید، می توانید از دانشجویان این رشته با پرداخت دستمزدشان کمک بگیرید.
  • ویرایش تخصصی به بررسی و اصلاح محتوای علمی، صحت منابع، رعایت استاندارد های علمی و اخلاقی و … متن می‌ پردازد. در این سطح، ویراستار به دنبال خطا های محتوای علمی است که باعث شود متن مناسب، کامل، معتبر و قابل اعتماد باشد.

هر یک از این انواع ویراستاری دارای کاربرد، اصول و نکات خاص خود هستند که باید توسط ویراستار مورد توجه قرار گیرند. همچنین باید توجه داشت که ویراستاری یک فرایند تکراری است که ممکن است نیاز به چندین دور مطالعه و پیگیری باشد تا به نتیجه مطلوب برسد.

اگر می خواهید عمیق تر بدانید که ویراستاری چیست. برای شما چند آموزش بسیار خوب دیگر هم موضوع با این مقاله در اینترنت را آورده‌ام که می‌توانید با کلیک بر روی لینک‌های زیر به آن‌ها دسترسی پیدا کنید:

مطلبی در راستای این مطلب یافت شد. حتما بخوانید.  100 نمونه تقدیم به در پایان نامه

گوناگونی ویراستاری

ویراستاری دارای ابعاد مختلفی است و متنی که نوشته می‌شود نیازمند اصلاحات در حوزه‌های مختلفی به شرح زیر است:

ویرایش محتوا

ویرایش محتوا: در این نوع ویرایش، ویراستار به بررسی و اصلاح صحّت و اعتبار حقایق و منابع موجود در متن، کامل بودن و مناسب بودن محتوا با هدف و مخاطب نوشته، رعایت استانداردهای علمی و اخلاقی و … می‌پردازد. در این سطح، ویراستار ممکن است محتوای متن را تغییر دهد تا باعث شود خواننده به راحتی بفهمد چه چیزهایی را نویسنده قصد دارد بگوید.

ویرایش بیان و لحن

ویرایش بیان و لحن: در این نوع ویرایش، ویراستار به بررسی و اصلاح زبان و سبک نگارش متن از نظر دستور زبان، لغات، علائم نگارشی، املا، تکرار، حشو، گزافه‌گویی، عبارات بی‌شیرازه و پریشان و … می‌پردازد. در این سطح، ویراستار به دنبال خطایاب‌های زبان فارسی است که باعث شود متن روان‌تر، قابل فهم‌تر و دقیق‌تر باشد.

ویرایش نظم و آراستگی

ویرایش نظم و آراستگی: در این نوع ویرایش، ویراستار به بررسی و اصلاح ساختار کلّی متن از نظر منطق، سلسله مراتب، تناسب، ترتیب و ارتباط بخش‌های مختلف آن می‌پردازد. در این سطح، ویراستار ممکن است بخش‌های متن را حذف، اضافه، جابجا یا تغییر دهد تا جریان منطقی و هماهنگ را ایجاد کند.

جمع بندی

اگر به دنبال یادگیری ویراستاری هستید و می خواهید عمیق تر بدانید که ویراستاری فنی، کتاب، مقاله، و ویرایش پایان نامه و مقاله چیست و می خواهید علاوه بر افزایش دانش ادبی خود نحوه به کارگیری اصولی آن با استفاده از نرم افزار های آفیس را فرا بگیرید الیاس حسینی با بیش از یک دهه تجربه در بازار اینجاست تا در این موضوع به شما کمک نماید.

ما برای شما دوره های ویدیویی تدارک دیده ایم که شما می توانید با تماشای آنها مهارت های خود را در ویراستاری به صورتی کاملا حرفه ای افزایش دهید برای دیدن ویدیو های آموزشی ما از بر روی دکمه مشاهده دوره های آموزشی کلیک کنید.

این دوره شامل نکاتی بسیار مهم و ترفند هایی است که شما را از یک ویراستار معمولی با سطح معمولی به یک ویراستار حرفه ای بدل می کند، همچنین می توانید از طریق عضویت در بالای همین صفحه در وبسایت ما ثبت نام نموده تا شامل آموزش های هفتگی رایگان ما گردید.
باتشکر از حسن توجه شما کاربر گرامی امیدوارم این پست مورد توجه شما قرار گرفته باشد.

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *