در این مقاله قصد داریم به شما بگوییم ویراستاری چیست و یک مفهوم درباره ویراستاری بدهیم. در ادامه با ما همراه باشید.
مفهوم
ویراستاری یک فرایند حرفهای است که در آن یک ویراستار یک متن را بررسی، اصلاح، بهبود و تغییر میدهد تا آن را برای خوانندگان مناسب، روان، قابل فهم، دقیق، سازگار و بدون خطا کند. ویراستاری میتواند در سطوح مختلف از جمله ویراستاری ساختاری (structural editing)، ویراستاری محتوایی (content editing)، ویراستاری زبانی (language editing)، ویراستاری نهایی (final editing) و آخرین بررسی (proofreading) انجام شود .
مراحل ویراستاری
برای این اهم شما می توانید برای ویراستاری خود از مراحل زیر بهره مند شوید :
- ویراستاری ساختاری به بررسی و اصلاح ساختار کلی متن از نظر منطق، سلسله مراتب، تناسب، ترتیب و ارتباط بخشهای مختلف آن میپردازد. در این سطح، ویراستار ممکن است بخشهای متن را حذف، اضافه، جابجا یا تغییر دهد تا جریان منطقی و هماهنگ را ایجاد کند.
- ویراستاری محتوایی به بررسی و اصلاح محتوای متن از نظر صحت، دقت، کامل بودن، مناسب بودن با هدف و مخاطب، رعایت استانداردهای علمی و اخلاقی و … میپردازد. در این سطح، ویراستار ممکن است محتوای متن را تغییر دهد تا باعث شود خواننده به راحتی بفهمد چه چیزهایی را نویسنده قصد دارد بگوید.
- ویراستاری زبانی به بررسی و اصلاح زبان متن از نظر نگارش، دستور زبان، لغات، املا، علائم نگارشی و … میپردازد. در این سطح، ویراستار ممکن است زبان متن را تغییر دهد تا باعث شود خواننده به راحتی بخواند چه چیزهایی را نویسنده نوشته است.
- ویراستاری نهایی به بررسی و اصلاح نهایی متن پس از حذف خطایاب (copyediting) گفته میشود. در این سطح، ویراستار به دنبال خطایابهای باقیمانده در متن است که در سطوح قبل دیده نشدهاند.
- آخرین بررسی (proofreading) به بررسی و اصلاح ظاهر نهایی متن پس از صفحهآرای (typesetting) گفته میشود. در این سطح، ویراستار به دنبال خطاهای نگارشی، تایپی، چاپی و … است که در مرحله صفحهآرایی ایجاد شدهاند.
ویراستاری یک مهارت مهم و ضروری است که هر نویسنده باید آن را یاد بگیرد و از آن استفاده کند. ویراستاری باعث میشود متن شما برای خوانندگان جذابتر، معتبرتر، قابل اعتمادتر و موثرتر باشد. ویراستاری همچنین باعث میشود شما به عنوان یک نویسنده حرفهایتر، دقیقتر، خلاقتر و پیشرفتهتر شوید.
همچنین اگر به این مهارت به چشم یک کسب و کار نگاه می کنید، ابتدا در وبسایت الیاس حسینی عضو گردیده و سپس آموزش های دیگر ما را دیدن نمایید.
- ۶ روش قدم به قدم نحوه ویراستاری کتاب – زمان مطالعه (۸ دقیقه)
- آموزش ویراستاری پایان نامه
- خطاهای نادرست جمله در ویراستاری یک مقاله
انواع ویراستاری
حال که یک آمادگی ذهنی نسبت به ویرایش پیدا کردیم می خواهیم بدانیم که انواع ویراستاری چیست و چگونه باید به این موضوع نگریست.
برای فهم اصول، اهداف، انواع، روشها، نکات، تکنیکها و خطاهای رایج در زمینه ویراستاری شما بایستی بدانید که این کار به سه دسته زیر تقسیم می شود.
- ویرایش فنی به بررسی و اصلاح نقشه، قالب، حروفچینی، صفحهآرایی، علائم نگارشی و … متن میپردازد. در این سطح، ویراستار به دنبال خطایابهای صورت گرفته در حین تولید چاپ یا الکترونیک متن است.
- ویرایش زبانی به بررسی و اصلاح دستور زبان، لغات، املا، علائم نگارشی و … متن میپردازد. در این سطح، ویراستار به دنبال خطایابهای زبان فارسی است که باعث شود متن روانتر، قابل فهمتر و دقیقتر باشد.
- ویرایش تخصصی به بررسی و اصلاح محتوای علمی، صحت منابع، رعایت استانداردهای علمی و اخلاقی و … متن میپردازد. در این سطح، ویراستار به دنبال خطایابهای محتوای علم است که باعث شود متن مناسب، کامل، معتبر و قابل اعتماد باشد.
هر یک از این انواع ویراستاری دارای کاربرد، اصول و نکات خاص خود هستند که باید توسط ویراستار مورد توجه قرار گیرند. همچنین باید توجه داشت که ویراستاری یک فرایند تکراری است که ممکن است نیاز به چندین دور باشد تا به نتیجه مطلوب برسد.
برای شما چند آموزش بسیار خوب دیگر از این مقاله در اینترنت را آوردهام که میتوانید با کلیک بر روی لینکهای زیر به آنها دسترسی پیدا کنید:
- انواع ویراستاری + کاربرد و اصول هر نوع – فرادرس – مجله
- انواع ویراستاری مقاله: فنی، زبانی و ساختاری، محتوایی و علمی
- ویراستاری چیست؟ انواع ویراستاری؟ – ️ آکادمی مهارک
گوناگونی ویراستاری
ویراستاری دارای ابعاد مختلفی است و متنی که نوشته میشود نیازمند اصلاحات در حوزههای مختلفی به شرح زیر است:
ویرایش محتوا: در این نوع ویرایش، ویراستار به بررسی و اصلاح صحّت و اعتبار حقایق و منابع موجود در متن، کامل بودن و مناسب بودن محتوا با هدف و مخاطب نوشته، رعایت استانداردهای علمی و اخلاقی و … میپردازد. در این سطح، ویراستار ممکن است محتوای متن را تغییر دهد تا باعث شود خواننده به راحتی بفهمد چه چیزهایی را نویسنده قصد دارد بگوید.
ویرایش بیان و لحن: در این نوع ویرایش، ویراستار به بررسی و اصلاح زبان و سبک نگارش متن از نظر دستور زبان، لغات، علائم نگارشی، املا، تکرار، حشو، گزافهگویی، عبارات بیشیرازه و پریشان و … میپردازد. در این سطح، ویراستار به دنبال خطایابهای زبان فارسی است که باعث شود متن روانتر، قابل فهمتر و دقیقتر باشد.
ویرایش نظم و آراستگی: در این نوع ویرایش، ویراستار به بررسی و اصلاح ساختار کلّی متن از نظر منطق، سلسله مراتب، تناسب، ترتیب و ارتباط بخشهای مختلف آن میپردازد. در این سطح، ویراستار ممکن است بخشهای متن را حذف، اضافه، جابجا یا تغییر دهد تا جریان منطقی و هماهنگ را ایجاد کند.
اگر به دنبال یادگیری ویراستاری هستید و می خواهید بدانید که آن چیست و می خواهید علاوه بر افزایش دانش ادبی خود نحوه به کارگیری اصولی آن با استفاده از نرم افزار های آفیس را فرا بگیرید الیاس حسینی با بیش از یک دهه تجربه در بازار اینجاست تا در این موضوع به شما کمک نماید.
ما برای شما دوره های ویدیویی تدارک دیده ایم که شما می توانید با تماشای آنها مهارت های خود را در ویراستاری به صورتی کاملا حرفه ای افزایش دهید برای دیدن ویدیو های آموزشی ما از بر روی دکمه مشاهده دوره های آموزشی کلیک کنید.
این دوره شامل نکاتی بسیار مهم و ترفند هایی است که شما را از یک ویراستار معمولی با سطح معمولی به یک ویراستار حرفه ای بدل می کند، همچنین می توانید از طریق عضویت در بالای همین صفحه در وبسایت ما ثبت نام نموده تا شامل آموزش های هفتگی رایگان ما گردید.
باتشکر از حسن توجه شما کاربر گرامی امیدوارم این پست مورد توجه شما قرار گرفته باشد.